Paulien Andriessen

Het theehuis op Selwerderhof

Het theehuis op begraafplaats Selwerderhof te Groningen is een bijzonder project: het allereerste theehuis op een begraafplaats gerund door vrijwilligers. In dit boek vertel ik over de geschiedenis van het gebouwtje, dat in 1950 in gebruik werd genomen als aula, maar al gauw te klein werd voor dat doel. Het werd een opslagplaats voor de tuinlieden, totdat uitvaartverzorgster Nellian Dijkema het plan bedacht om er een theehuis in te maken. Ik laat vrijwilligers aan het woord over hun motieven om juist op die plek te willen werken. Ik beschrijf de vaak aangrijpende reacties van bezoekers. De kunst in het theehuis, de boekenkast, de kinderhoek, de vogels op de begraafplaats, aan alles besteed ik aandacht in het boek. Inmiddels zijn er meer theehuizen op begraafplaatsen ontstaan, naar voorbeeld van Selwerderhof.

Foto van het terras van het theehuis op Selwerderhof

(Het terras van het theehuis op Selwerderhof, foto Nellian Dijkema)

Ik liet Nellian Dijkema weten dat ik graag mee wilde werken aan dit nieuwe project, maar dat thee of koffie wilde serveren niets voor mij is. ‘Misschien kun je eens een brief schrijven,’ opperde Nellian opgewekt. Dus begon ik met het schrijven van een brief. Daarna bleek er meer schrijfwerk nodig te zijn. Al gauw kwam ik vaak in het theehuis, sprak met veel mensen en schreef er columns over in het Dagblad van het Noorden. Zo leerde ik alle ins en outs kennen, waarna ik dit boek kon schrijven.

De voorkant van het boek 'Het Theehuis op Selwerderhof' geschreven door Paulien Andriessen

ISBN: 9789052944692

Pagina’s: 88

Formaat: 241 x 170 x 7 mm

Uitgeverij: Profiel

Datum: november 2009

Fragment

”In december 2003 is mijn vrouw overleden, ze ligt hier begraven op het urnenveld. Vanaf toen kwam ik elke dag op Selwerderhof. Ik zag het gebouwtje, ik zag dat het verbouwd werd en dat het een theehuis werd. Ik ben er meteen koffie gaan drinken. Ik was opeens alleen na de dood van mijn vrouw, maar ik kon elke dag naar het theehuis, wat drinken en praten.”

Het theehuis op Selwerderhof

Het theehuis op begraafplaats Selwerderhof te Groningen is een bijzonder project: het allereerste theehuis op een begraafplaats gerund door vrijwilligers. In dit boek vertel ik over de geschiedenis van het gebouwtje, dat in 1950 in gebruik werd genomen als aula, maar al gauw te klein werd voor dat doel. Het werd een opslagplaats voor de tuinlieden, totdat uitvaartverzorgster Nellian Dijkema het plan bedacht om er een theehuis in te maken. Ik laat vrijwilligers aan het woord over hun motieven om juist op die plek te willen werken. Ik beschrijf de vaak aangrijpende reacties van bezoekers. De kunst in het theehuis, de boekenkast, de kinderhoek, de vogels op de begraafplaats, aan alles besteed ik aandacht in het boek. Inmiddels zijn er meer theehuizen op begraafplaatsen ontstaan, naar voorbeeld van Selwerderhof.

Foto van het terras van het theehuis op Selwerderhof

(Het terras van het theehuis op Selwerderhof, foto Nellian Dijkema)

Ik liet Nellian Dijkema weten dat ik graag mee wilde werken aan dit nieuwe project, maar dat thee of koffie wilde serveren niets voor mij is. ‘Misschien kun je eens een brief schrijven,’ opperde Nellian opgewekt. Dus begon ik met het schrijven van een brief. Daarna bleek er meer schrijfwerk nodig te zijn. Al gauw kwam ik vaak in het theehuis, sprak met veel mensen en schreef er columns over in het Dagblad van het Noorden. Zo leerde ik alle ins en outs kennen, waarna ik dit boek kon schrijven.

De voorkant van het boek 'Het Theehuis op Selwerderhof' geschreven door Paulien Andriessen

ISBN: 9789052944692

Pagina’s: 88

Formaat: 241 x 170 x 7 mm

Uitgeverij: Profiel

Datum: november 2009

Fragment

”In december 2003 is mijn vrouw overleden, ze ligt hier begraven op het urnenveld. Vanaf toen kwam ik elke dag op Selwerderhof. Ik zag het gebouwtje, ik zag dat het verbouwd werd en dat het een theehuis werd. Ik ben er meteen koffie gaan drinken. Ik was opeens alleen na de dood van mijn vrouw, maar ik kon elke dag naar het theehuis, wat drinken en praten.”