Paulien Andriessen

Meisjes met Dromen

Agatha Christie   Marie Curie   Frida Kahlo   Beatrix Potter   Helen Keller   Florence Nightingale   Cleopatra   Maria Sibylla Merian   Amelia Earhart   Coco Chanel

Tien verhalen over de jonge jaren van beroemde vrouwen. Wat hebben zij als meisje gedaan dat ze beroemd zijn geworden?  Hebben ze een slim plan bedacht, een weddenschap afgesloten of een handicap overwonnen? In ieder geval hebben ze er een strijd voor moeten leveren. De roem kwam hen niet zomaar aangewaaid.

Illustratie van Beatrix Potter uit het boek 'Meisjes met dromen', door Monique van den Hout
Illustratie van Coco Chanel uit het boek 'Meisjes met dromen', door Monique van den Hout
Illustratie van Frida Kahlo uit het boek 'Meisjes met dromen', door Monique van den Hout

(Beatrix Potter, Coco Chanel en Frida Kahlo)

  Deze tien meisjes wisten niet dat ze beroemd zouden worden, maar ze hadden een droom of een diep verlangen om iets moois van hun leven te maken. Ik kreeg steeds meer bewondering voor die meiden toen ik aan het schrijven was.

Recensies

”Tien totaal verschillende verhalen, maar alle verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder en mooi om te lezen. Zo lezen we over Coco Chanel, een weesmeisje dat uiteindelijk een eigen winkeltje had, met hoeden en kleding wat ze zelf ontwerpte. Maar ook over Frida Kahlo, een meisje die door een ziekte één kortere en dunnere been had.” – Nice Tips 4 Kids

 

”Met enkele sterke levenslessen zoals ‘jaag je dromen na’, maar ook ‘when life gives you lemons, make lemonade’ is ‘Meisjes met dromen’ een uitstekend boek om cadeau te doen aan elk meisje, ongeacht het aantal rimpels die bij haar terug te vinden zijn. Een inspirerende en boeiende uitgave die zonder twijfelen vijf hartjes verdient!” – Chicklit

 

”Meisjes met dromen is een inspirerend boek over het maken van een carrière en het vastberaden doorgaan met dat wat je zo graag doet. Soms weet je dat al in je vroege jeugd, maar soms kom je daar ook gewoon achter door het eerst te proberen.” – Coole Suggesties

 

”De hoofdstukken zijn heel informatief, maar vooral heel leuk om te lezen. Paulien maakt er korte, mooie en vooral inspirerende verhalen van, zodat het zeker niet saai aanvoelt en je meteen wat leert over deze bekende vrouwen!” – Jonge Jury

 

”Paulien Andriessen schrijft het liefst over meisjes en geschiedenis, zo lees ik op de website van Clavis. En dat doet ze heel goed. Meisjes met dromen mag dan een informatief boek zijn, je wordt niet om de oren geslagen met data en nutteloze feitjes. Ieder meisje krijgt een eigen verhaal dat fijn is om te lezen en tegelijk nieuwsgierig maakt naar meer.” – Boekboetiek

Klik hier voor de hele recensies

Nice Tips 4 Kids

Publicatiedatum: 19-02-2016, www.nicetips4kids.nl/meisjes-met-dromen-recensie.

 

”In dit boek tien verhalen van meisjes die beroemd zijn geworden. Tien totaal verschillende verhalen, maar alle verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder en mooi om te lezen.

Zo lezen we over Coco Chanel, een weesmeisje dat uiteindelijk een eigen winkeltje had, met hoeden en kleding wat ze zelf ontwerpte. Maar ook over Frida Kahlo, een meisje die door een ziekte één kortere en dunnere been had. Verschrikkelijk vond ze het en ze deed er dan ook alles aan om dit been te verbergen. Maar ja, dat lukte lang niet altijd en dus werd ze gepest met haar been. Tot overmaat van ramp, raakte ze ook nog bij een ernstig ongeluk verzeild, waardoor ze – volgens de dokters – nooit meer zou kunnen lopen. Maar Frida legde zich hier niet bij neer en oefende stiekem elke dag met lopen. Zo lukte het haar uiteindelijk om toch weer te kunnen lopen, met één kruk onder haar arm. Maar dat is nog niet alles; ze ontpopte zich tevens als een ware schilder en werd wereldberoemd om haar schilderijen!

En zo zijn er nog acht verschillende bijzondere verhalen van meisjes die uiteindelijk beroemd werden. Het is een informatief boek, maar dan wel geschreven met mooie en bijzondere verhalen! Tevens kom je gelijk een beetje meer te weten over de geschiedenis, want alle verhalen spelen zich af in het verre verleden.”

Chicklit

Publicatiedatum: 25-02-2016, www.chicklit.nl/boekrecensies/160374/recensie-meisjes-met-dromen.

 

”Om de zoveel tijd ga ik de probeertour op wat kort gezegd inhoudt dat ik met een blinde klik een boek selecteer. ‘Meisjes met dromen’ van Paulien Andriessen was deze keer het resultaat en op het eerste zicht een zeer leuke keuze. Een veelbelovende en mooi geïllustreerde kaft van de hand van Monique van den Hout en een fijne flaptekst waaruit ik begrijp dat het om non-fictie gaat. Het boek zelf vertelt de inspirerende verhalen van een selectie bekende vrouwen. Wat daarbij zeer aangenaam is, is de verscheidenheid onder deze tien beroemde dames. Zij verschillen niet alleen in geboortejaren, maar ook in werkgebieden en karakters. Dit biedt een ruimer platform aan herkenbaarheid dan bij een beperking tot bijvoorbeeld actrices. Zo hoeft een jonge lezeres zich niet onaangesproken te voelen.

Alle verhalen lezen als een soort van sprookje, wat een zeer charmant gegeven is. Het maakt het gemakkelijk om je als lezer in te leven en prikkelt bovendien je nieuwsgierigheid. Door de lengte van de verhalen, is de informatie uiteraard beperkt, maar dat weerhoudt Paulien Andriessen er niet van om een treffend beeld te schetsen van de vrouw in kwestie. Ze weet elke dame haar eigen stem te geven en maakt ze daardoor tot mensen in plaats van personages. Bovendien heeft ze haar leespubliek in gedachten waardoor ze de minder fijne levensaspecten van de vrouwen hoogstens erg summier aantikt. Deze keuze laat daardoor alle ruimte voor het hoofddoel van de verhalen: inspireren. Tussen de teksten door wordt het boek opgeluisterd met prachtige illustraties.

Een klein puntje van kritiek vond ik de afwerking van het eerste verhaal: Maria Sibylla Merian. Dat voelde in tegenstelling tot de andere verhalen veel te abrupt aan. Gelukkig is dit een uitglijder die slechts eenmaal voorkomt. Op gebied van illustraties heeft Monique van den Hout een kans laten liggen door haar meiden niet iets meer te tekenen naar het levende voorbeeld.

Met enkele sterke levenslessen zoals ‘jaag je dromen na’, maar ook ‘when life gives you lemons, make lemonade’ is ‘Meisjes met dromen’ een uitstekend boek om cadeau te doen aan elk meisje, ongeacht het aantal rimpels die bij haar terug te vinden zijn. Een inspirerende en boeiende uitgave die zonder twijfelen vijf hartjes verdient!”

Coole Suggesties

Publicatiedatum: 10-03-2016, www.coolesuggesties.nl/recensie-meisjes-met-dromen-paulien-andriessen.

 

”Soms hebben mensen grote vondsten gedaan die de hele wereld hebben beinvloed. Soms met belangrijke dingen, soms gewoon voor de leuk. Maar hoe komen die grote geesten ertoe om zich helemaal op een en hetzelfde ding te storten? Dat wordt omschreven in het boek Meisjes met dromen, geschreven door Paulien Andriessen. Opvallend is trouwens dat veel van deze meisjes, die heel grote ontdekkingen hebben gedaan, lang niet altijd droomden van het ding waarin ze uiteindelijk excelleerden. Lees in dit boek de leuke en bijzondere geschiedenis van bijvoorbeeld Coco Chanel en Marie Curie, maar ook over de ontdekkingen die Maria Sibylla Merian heeft gedaan over de ontwikkeling van rupsen, of de volhardendheid van Beatrix Potter.

Meisjes met dromen is een inspirerend boek over het maken van een carriere en het vastberaden doorgaan met dat wat je zo graag doet. Soms weet je dat al in je vroege jeugd, maar soms kom je daar ook gewoon achter door het eerst te proberen. Ook al heb je dus geen vaste droom, dan is dat helemaal niet erg, zo blijkt. Soms moet je gewoon een gokje wagen en iets uit te proberen, om er vervolgens achtert de komen dat je er heel goed in bent. Of wanneer je iets wil weten maar niemand neemt je serieus – gewoon doorgaan!

Dankzij het boek Meisjes met dromen krijg je een leuk beeld van enkele belangrijke vrouwelijke personen, in verschillende disciplines. Er blijkt ook uit wat de positie was van veel vrouwen in vroeger tijden: vaak werden vrouwen gewoon niet serieus genomen, en moesten ze zich maar gewoon bezighouden met het huishouden en de kinderen. Gelukkig is die tijd lang verleden tijd, en krijgt iedereen dezelfde kansen. De lessen uit dit boek zijn overigens niet alleen voor jongens of meisjes: die zijn universeel!”

Jonge Jury

Publicatiedatum: 21-6-2016, www.jongejury.nl/Lezen/Nieuws/Artikeldetail/tabid/366/Article/tipvandeweekmeisjesmetdromen/Default.aspx.

 

”Voordat bekende mensen bekend werden, waren ze net zoals jij en ik. Paulien Andriessen, schrijfster van Meisjes met dromen, gaat op zoek naar de dromen van beroemde vrouwen, voordat ze in de spotlight stonden. Zo lees je onder andere over Coco Chanel, die opgeroeide in een weeshuis. Over Beatrix Potter, de bedenkster van onder andere Pieter Konijn. En over Florence Nightingale, die van haar ouders moest trouwen en niet mocht werken, maar wist dat God een opdracht voor haar had.

Uiteindelijk ging Florence Nightingale haar droom achterna en werd ze verpleegster. Tot grote schrik van haar ouders. Op 12 mei – haar verjaardag – wordt nu nog altijd de Dag van de Verpleging gevierd. Met zulke leuke weetjes sluit Paulien het hoofdstuk over Florence af. De hoofdstukken zijn heel informatief, maar vooral heel leuk om te lezen. Paulien maakt er korte, mooie en vooral inspirerende verhalen van, zodat het zeker niet saai aanvoelt en je meteen wat leert over deze bekende vrouwen!

De andere vrouwen die in het boek worden beschreven zijn: Maria Sybilla Merian, Frida Kahlo, Marie Curie, Amelia Earhart, Cleopatra, Helen Keller én schrijfster Agatha Christie. Deze laatste is één van de bekendste Engelse detectiveschrijfsters. Volgens the Guinness Book of World Records is ze de meest verkochte schrijfster aller tijden en daarnaast zijn haar boeken vele malen verfilmd. Als je van Engelse detectives houdt, ben je met het (verfilmde) werk van Agatha Christie dan ook wel even zoet!”

Boekboetiek

Publicatiedatum: 07-10-2016, www.boekboetiek.be/2016/10/recensie-meisjes-met-dromen-paulien.html.

 

”Beroemd zijn, dat wil iedereen wel! Maar wat hebben beroemde vrouwen als meisjes gedaan vóórdat iedereen hen kende? Hebben ze een slim plan bedacht, zijn ze een weddenschap aangegaan, konden ze een handicap overwinnen? Ze hebben er in ieder geval erg hun best voor moeten doen, want de roem kwam hun niet zomaar aanwaaien. In dit boek maak je kennis met tien bijzondere meisjes voor wie een droom in vervulling is gegaan.

In tien korte hoofdstukken leren we evenzoveel bekende dames beter kennen; van Coco Chanel over Agatha Christie tot Amelia Earhart. Hun vakgebieden en de tijd waarin ze leefden lopen erg uit elkaar, maar één ding hebben alle dames gemeen: ze gingen voluit voor hun grote droom. Sommigen wisten al heel jong welke richting ze uit wilden met hun leven, anderen kwamen daar pas gaandeweg achter. In tijden waar vrouwen niet geacht werden iets anders te willen zijn als moeder en huisvrouw slaagden zij erin om hun dromen werkelijkheid te laten worden. Pilote, schrijfster, wetenschapster of verpleegster worden was simpelweg niet aan de orde, maar zij kregen het toch voor mekaar. De boodschap die de schrijfster met dit boek wilt overbrengen is dan ook heel duidelijk: laat niemand je ervan weerhouden om je dromen waar te maken.

Paulien Andriessen schrijft het liefst over meisjes en geschiedenis, zo lees ik op de website van Clavis. En dat doet ze heel goed. Meisjes met dromen mag dan een informatief boek zijn, je wordt niet om de oren geslagen met data en nutteloze feitjes. Ieder meisje krijgt een eigen verhaal dat fijn is om te lezen en tegelijk nieuwsgierig maakt naar meer. De illustraties van Monique van den Hout passen hier prima bij, maar ze zouden nog beter tot hun recht komen in kleur.

Meisjes met dromen is een inspirerend boek over tien bijzondere meisjes van vroeger voor al die bijzondere meisjes van vandaag, jong en minder jong.”

De voorkant van het boek 'Meisjes met dromen' geschreven door Paulien Andriessen

ISBN: 9789044826029

Pagina’s: 107

Formaat: 218 x 152 x 16 mm

Uitgeverij: Clavis

Datum: december 2015

Illustraties: Monique van den Hout

Leeftijd: 12+

Fragmenten

”Nadat ze ‘Het mysterie van de gele kamer’ van Gaston Leroux gelezen had, bedacht Agatha Christie dat ze zelf ook een detectiveverhaal wilde schrijven. ‘Je hebt tot nu toe niets bereikt,’ zei haar oudere zus Madge enigszins smalend. ‘Dat wil nog niet zeggen dat ik dat niet kan!’, reageerde Agatha boos. ‘Ik ga een detectiveverhaal schrijven!’ Waarop Madge meteen zei: ‘Dat kan je toch niet. Wedden dat het jou niet lukt!’ ‘Wedden? Okay!’ riep Agatha, ‘ik neem de weddenschap aan!’ En vervolgens schreef zij haar eerste detectiveverhaal met Hercule Poirot in de hoofdrol en won ze de weddenschap glansrijk!”

Uit: Agatha Christie, een meisje zonder talent

”‘Wat wilde je me vragen?’ vroeg Rivera, een dikke, vriendelijke man, terwijl hij Frida Kahlo met interesse taxeerde. ‘Of ik kan schilderen,’ zei ze heftig. Hij reageerde niet meteen. ‘Ik heb een vreselijk ongeluk gehad. Mijn ouders kunnen mijn medische kosten niet meer betalen. Ik moet zelf geld verdienen. Ik hoop dat ik dat kan doen met schilderen, anders moet ik werk gaan zoeken.’ Hij keek naar de kruk onder haar arm en hoewel hij haar rechterbeen niet kon zien onder de lange jurk, begreep hij dat ze gehandicapt was. ‘Ik ben niet gekomen voor vluchtige complimentjes. Ik weet dat je een rokkenjager bent. Ik wil echt serieuze kritiek op mijn werk. Kan ik doorgaan met schilderen?’ Haar stem klonk dwingend.”

Uit: Frida Kahlo, Een pittig portret

Meisjes met Dromen

Agatha Christie   Marie Curie   Frida Kahlo   Beatrix Potter   Helen Keller   Florence Nightingale   Cleopatra   Maria Sibylla Merian   Amelia Earhart   Coco Chanel

Tien verhalen over de jonge jaren van beroemde vrouwen. Wat hebben zij als meisje gedaan dat ze beroemd zijn geworden?  Hebben ze een slim plan bedacht, een weddenschap afgesloten of een handicap overwonnen? In ieder geval hebben ze er een strijd voor moeten leveren. De roem kwam hen niet zomaar aangewaaid.

Illustratie van Beatrix Potter uit het boek 'Meisjes met dromen', door Monique van den Hout
Illustratie van Coco Chanel uit het boek 'Meisjes met dromen', door Monique van den Hout
Illustratie van Frida Kahlo uit het boek 'Meisjes met dromen', door Monique van den Hout

(Beatrix Potter, Coco Chanel en Frida Kahlo)

  Deze tien meisjes wisten niet dat ze beroemd zouden worden, maar ze hadden een droom of een diep verlangen om iets moois van hun leven te maken. Ik kreeg steeds meer bewondering voor die meiden toen ik aan het schrijven was.

Recensies

”Tien totaal verschillende verhalen, maar alle verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder en mooi om te lezen. Zo lezen we over Coco Chanel, een weesmeisje dat uiteindelijk een eigen winkeltje had, met hoeden en kleding wat ze zelf ontwerpte. Maar ook over Frida Kahlo, een meisje die door een ziekte één kortere en dunnere been had.” – Nice Tips 4 Kids

 

”Met enkele sterke levenslessen zoals ‘jaag je dromen na’, maar ook ‘when life gives you lemons, make lemonade’ is ‘Meisjes met dromen’ een uitstekend boek om cadeau te doen aan elk meisje, ongeacht het aantal rimpels die bij haar terug te vinden zijn. Een inspirerende en boeiende uitgave die zonder twijfelen vijf hartjes verdient!” – Chicklit

 

”Meisjes met dromen is een inspirerend boek over het maken van een carrière en het vastberaden doorgaan met dat wat je zo graag doet. Soms weet je dat al in je vroege jeugd, maar soms kom je daar ook gewoon achter door het eerst te proberen.” – Coole Suggesties

 

”De hoofdstukken zijn heel informatief, maar vooral heel leuk om te lezen. Paulien maakt er korte, mooie en vooral inspirerende verhalen van, zodat het zeker niet saai aanvoelt en je meteen wat leert over deze bekende vrouwen!” – Jonge Jury

 

”Paulien Andriessen schrijft het liefst over meisjes en geschiedenis, zo lees ik op de website van Clavis. En dat doet ze heel goed. Meisjes met dromen mag dan een informatief boek zijn, je wordt niet om de oren geslagen met data en nutteloze feitjes. Ieder meisje krijgt een eigen verhaal dat fijn is om te lezen en tegelijk nieuwsgierig maakt naar meer.” – Boekboetiek

Klik hier voor de hele recensies

Nice Tips 4 Kids

Publicatiedatum: 19-02-2016, www.nicetips4kids.nl/meisjes-met-dromen-recensie.

 

”In dit boek tien verhalen van meisjes die beroemd zijn geworden. Tien totaal verschillende verhalen, maar alle verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder en mooi om te lezen.

Zo lezen we over Coco Chanel, een weesmeisje dat uiteindelijk een eigen winkeltje had, met hoeden en kleding wat ze zelf ontwerpte. Maar ook over Frida Kahlo, een meisje die door een ziekte één kortere en dunnere been had. Verschrikkelijk vond ze het en ze deed er dan ook alles aan om dit been te verbergen. Maar ja, dat lukte lang niet altijd en dus werd ze gepest met haar been. Tot overmaat van ramp, raakte ze ook nog bij een ernstig ongeluk verzeild, waardoor ze – volgens de dokters – nooit meer zou kunnen lopen. Maar Frida legde zich hier niet bij neer en oefende stiekem elke dag met lopen. Zo lukte het haar uiteindelijk om toch weer te kunnen lopen, met één kruk onder haar arm. Maar dat is nog niet alles; ze ontpopte zich tevens als een ware schilder en werd wereldberoemd om haar schilderijen!

En zo zijn er nog acht verschillende bijzondere verhalen van meisjes die uiteindelijk beroemd werden. Het is een informatief boek, maar dan wel geschreven met mooie en bijzondere verhalen! Tevens kom je gelijk een beetje meer te weten over de geschiedenis, want alle verhalen spelen zich af in het verre verleden.”

Chicklit

Publicatiedatum: 25-02-2016, www.chicklit.nl/boekrecensies/160374/recensie-meisjes-met-dromen.

 

”Om de zoveel tijd ga ik de probeertour op wat kort gezegd inhoudt dat ik met een blinde klik een boek selecteer. ‘Meisjes met dromen’ van Paulien Andriessen was deze keer het resultaat en op het eerste zicht een zeer leuke keuze. Een veelbelovende en mooi geïllustreerde kaft van de hand van Monique van den Hout en een fijne flaptekst waaruit ik begrijp dat het om non-fictie gaat. Het boek zelf vertelt de inspirerende verhalen van een selectie bekende vrouwen. Wat daarbij zeer aangenaam is, is de verscheidenheid onder deze tien beroemde dames. Zij verschillen niet alleen in geboortejaren, maar ook in werkgebieden en karakters. Dit biedt een ruimer platform aan herkenbaarheid dan bij een beperking tot bijvoorbeeld actrices. Zo hoeft een jonge lezeres zich niet onaangesproken te voelen.

Alle verhalen lezen als een soort van sprookje, wat een zeer charmant gegeven is. Het maakt het gemakkelijk om je als lezer in te leven en prikkelt bovendien je nieuwsgierigheid. Door de lengte van de verhalen, is de informatie uiteraard beperkt, maar dat weerhoudt Paulien Andriessen er niet van om een treffend beeld te schetsen van de vrouw in kwestie. Ze weet elke dame haar eigen stem te geven en maakt ze daardoor tot mensen in plaats van personages. Bovendien heeft ze haar leespubliek in gedachten waardoor ze de minder fijne levensaspecten van de vrouwen hoogstens erg summier aantikt. Deze keuze laat daardoor alle ruimte voor het hoofddoel van de verhalen: inspireren. Tussen de teksten door wordt het boek opgeluisterd met prachtige illustraties.

Een klein puntje van kritiek vond ik de afwerking van het eerste verhaal: Maria Sibylla Merian. Dat voelde in tegenstelling tot de andere verhalen veel te abrupt aan. Gelukkig is dit een uitglijder die slechts eenmaal voorkomt. Op gebied van illustraties heeft Monique van den Hout een kans laten liggen door haar meiden niet iets meer te tekenen naar het levende voorbeeld.

Met enkele sterke levenslessen zoals ‘jaag je dromen na’, maar ook ‘when life gives you lemons, make lemonade’ is ‘Meisjes met dromen’ een uitstekend boek om cadeau te doen aan elk meisje, ongeacht het aantal rimpels die bij haar terug te vinden zijn. Een inspirerende en boeiende uitgave die zonder twijfelen vijf hartjes verdient!”

Coole Suggesties

Publicatiedatum: 10-03-2016, www.coolesuggesties.nl/recensie-meisjes-met-dromen-paulien-andriessen.

 

”Soms hebben mensen grote vondsten gedaan die de hele wereld hebben beinvloed. Soms met belangrijke dingen, soms gewoon voor de leuk. Maar hoe komen die grote geesten ertoe om zich helemaal op een en hetzelfde ding te storten? Dat wordt omschreven in het boek Meisjes met dromen, geschreven door Paulien Andriessen. Opvallend is trouwens dat veel van deze meisjes, die heel grote ontdekkingen hebben gedaan, lang niet altijd droomden van het ding waarin ze uiteindelijk excelleerden. Lees in dit boek de leuke en bijzondere geschiedenis van bijvoorbeeld Coco Chanel en Marie Curie, maar ook over de ontdekkingen die Maria Sibylla Merian heeft gedaan over de ontwikkeling van rupsen, of de volhardendheid van Beatrix Potter.

Meisjes met dromen is een inspirerend boek over het maken van een carriere en het vastberaden doorgaan met dat wat je zo graag doet. Soms weet je dat al in je vroege jeugd, maar soms kom je daar ook gewoon achter door het eerst te proberen. Ook al heb je dus geen vaste droom, dan is dat helemaal niet erg, zo blijkt. Soms moet je gewoon een gokje wagen en iets uit te proberen, om er vervolgens achtert de komen dat je er heel goed in bent. Of wanneer je iets wil weten maar niemand neemt je serieus – gewoon doorgaan!

Dankzij het boek Meisjes met dromen krijg je een leuk beeld van enkele belangrijke vrouwelijke personen, in verschillende disciplines. Er blijkt ook uit wat de positie was van veel vrouwen in vroeger tijden: vaak werden vrouwen gewoon niet serieus genomen, en moesten ze zich maar gewoon bezighouden met het huishouden en de kinderen. Gelukkig is die tijd lang verleden tijd, en krijgt iedereen dezelfde kansen. De lessen uit dit boek zijn overigens niet alleen voor jongens of meisjes: die zijn universeel!”

Jonge Jury

Publicatiedatum: 21-6-2016, www.jongejury.nl/Lezen/Nieuws/Artikeldetail/tabid/366/Article/tipvandeweekmeisjesmetdromen/Default.aspx.

 

”Voordat bekende mensen bekend werden, waren ze net zoals jij en ik. Paulien Andriessen, schrijfster van Meisjes met dromen, gaat op zoek naar de dromen van beroemde vrouwen, voordat ze in de spotlight stonden. Zo lees je onder andere over Coco Chanel, die opgeroeide in een weeshuis. Over Beatrix Potter, de bedenkster van onder andere Pieter Konijn. En over Florence Nightingale, die van haar ouders moest trouwen en niet mocht werken, maar wist dat God een opdracht voor haar had.

Uiteindelijk ging Florence Nightingale haar droom achterna en werd ze verpleegster. Tot grote schrik van haar ouders. Op 12 mei – haar verjaardag – wordt nu nog altijd de Dag van de Verpleging gevierd. Met zulke leuke weetjes sluit Paulien het hoofdstuk over Florence af. De hoofdstukken zijn heel informatief, maar vooral heel leuk om te lezen. Paulien maakt er korte, mooie en vooral inspirerende verhalen van, zodat het zeker niet saai aanvoelt en je meteen wat leert over deze bekende vrouwen!

De andere vrouwen die in het boek worden beschreven zijn: Maria Sybilla Merian, Frida Kahlo, Marie Curie, Amelia Earhart, Cleopatra, Helen Keller én schrijfster Agatha Christie. Deze laatste is één van de bekendste Engelse detectiveschrijfsters. Volgens the Guinness Book of World Records is ze de meest verkochte schrijfster aller tijden en daarnaast zijn haar boeken vele malen verfilmd. Als je van Engelse detectives houdt, ben je met het (verfilmde) werk van Agatha Christie dan ook wel even zoet!”

Boekboetiek

Publicatiedatum: 07-10-2016, www.boekboetiek.be/2016/10/recensie-meisjes-met-dromen-paulien.html.

 

”Beroemd zijn, dat wil iedereen wel! Maar wat hebben beroemde vrouwen als meisjes gedaan vóórdat iedereen hen kende? Hebben ze een slim plan bedacht, zijn ze een weddenschap aangegaan, konden ze een handicap overwinnen? Ze hebben er in ieder geval erg hun best voor moeten doen, want de roem kwam hun niet zomaar aanwaaien. In dit boek maak je kennis met tien bijzondere meisjes voor wie een droom in vervulling is gegaan.

In tien korte hoofdstukken leren we evenzoveel bekende dames beter kennen; van Coco Chanel over Agatha Christie tot Amelia Earhart. Hun vakgebieden en de tijd waarin ze leefden lopen erg uit elkaar, maar één ding hebben alle dames gemeen: ze gingen voluit voor hun grote droom. Sommigen wisten al heel jong welke richting ze uit wilden met hun leven, anderen kwamen daar pas gaandeweg achter. In tijden waar vrouwen niet geacht werden iets anders te willen zijn als moeder en huisvrouw slaagden zij erin om hun dromen werkelijkheid te laten worden. Pilote, schrijfster, wetenschapster of verpleegster worden was simpelweg niet aan de orde, maar zij kregen het toch voor mekaar. De boodschap die de schrijfster met dit boek wilt overbrengen is dan ook heel duidelijk: laat niemand je ervan weerhouden om je dromen waar te maken.

Paulien Andriessen schrijft het liefst over meisjes en geschiedenis, zo lees ik op de website van Clavis. En dat doet ze heel goed. Meisjes met dromen mag dan een informatief boek zijn, je wordt niet om de oren geslagen met data en nutteloze feitjes. Ieder meisje krijgt een eigen verhaal dat fijn is om te lezen en tegelijk nieuwsgierig maakt naar meer. De illustraties van Monique van den Hout passen hier prima bij, maar ze zouden nog beter tot hun recht komen in kleur.

Meisjes met dromen is een inspirerend boek over tien bijzondere meisjes van vroeger voor al die bijzondere meisjes van vandaag, jong en minder jong.”

De voorkant van het boek 'Meisjes met dromen' geschreven door Paulien Andriessen

ISBN: 9789044826029

Pagina’s: 107

Formaat: 218 x 152 x 16 mm

Uitgeverij: Clavis

Datum: december 2015

Illustraties: Monique van den Hout

Leeftijd: 12+

Fragmenten

”Nadat ze ‘Het mysterie van de gele kamer’ van Gaston Leroux gelezen had, bedacht Agatha Christie dat ze zelf ook een detectiveverhaal wilde schrijven. ‘Je hebt tot nu toe niets bereikt,’ zei haar oudere zus Madge enigszins smalend. ‘Dat wil nog niet zeggen dat ik dat niet kan!’, reageerde Agatha boos. ‘Ik ga een detectiveverhaal schrijven!’ Waarop Madge meteen zei: ‘Dat kan je toch niet. Wedden dat het jou niet lukt!’ ‘Wedden? Okay!’ riep Agatha, ‘ik neem de weddenschap aan!’ En vervolgens schreef zij haar eerste detectiveverhaal met Hercule Poirot in de hoofdrol en won ze de weddenschap glansrijk!”

Uit: Agatha Christie, een meisje zonder talent

”‘Wat wilde je me vragen?’ vroeg Rivera, een dikke, vriendelijke man, terwijl hij Frida Kahlo met interesse taxeerde. ‘Of ik kan schilderen,’ zei ze heftig. Hij reageerde niet meteen. ‘Ik heb een vreselijk ongeluk gehad. Mijn ouders kunnen mijn medische kosten niet meer betalen. Ik moet zelf geld verdienen. Ik hoop dat ik dat kan doen met schilderen, anders moet ik werk gaan zoeken.’ Hij keek naar de kruk onder haar arm en hoewel hij haar rechterbeen niet kon zien onder de lange jurk, begreep hij dat ze gehandicapt was. ‘Ik ben niet gekomen voor vluchtige complimentjes. Ik weet dat je een rokkenjager bent. Ik wil echt serieuze kritiek op mijn werk. Kan ik doorgaan met schilderen?’ Haar stem klonk dwingend.”

Uit: Frida Kahlo, Een pittig portret